Website-speedtest

Wat kun (zelf) je doen om je website sneller te maken? Tips voor een snellere, beter presterende website.

Weet je niet zeker of je website traag of snel is doe eerst een test. Tools om te testen vind je hier in dit artikel: Met deze tools test je de snelheid van je website

1. Verplaats je website naar een betere host

Wij hebben goede ervaring met een hostingpartij. Zij zijn gespecialiseerd in hosting voor WordPress en hebben zeer aantrekkelijk geprijsde pakketten. Instappakket voor 10 euro per maand. Vraag mij ernaar.

Het verhuizen van je website kan ik of onze hosting partij doen. Je hoeft niet bang te zijn voor gedoe of down-time.

2. Optimaliseer de grootte van afbeeldingen

Iedereen houdt van opvallende afbeeldingen. Het nadeel van grote afbeelding is dat het meestal grote bestanden zijn die je website vertragen. Ik raad aan: plaatjes van maximaal 100KB, maar kleiner ofwel lichter is natuurlijk nog beter.

Hoe maak je afbeelding bestanden kleiner?

Comprimeren kun je met behulp van  ImageOptim, JPEGmini of Kraken. Het kan even duren, dat comprimeren, maar het is het waard *.

3. Verminder het aantal plug-ins

Plug-ins worden veel gebruikt. Helaas, hoe meer plug-ins, hoe meer middelen nodig zijn om ze uit te voeren. Als gevolg hiervan werkt de website langzamer en kunnen ook beveiligingsproblemen optreden. Naarmate de tijd verstrijkt, groeit het aantal plug-ins, terwijl sommige niet meer worden gebruikt. Onnodige plug-ins verwijderen. Bekijk allee plugins nog eens kritisch. Misschien kan er nog wel wat af.

Voer eerst de prestatietests op je pagina uit om erachter te komen welke plug-ins uw website vertragen. Niet alleen hangt de snelheid van de website af van het aantal geïnstalleerde plug-ins, maar ook van de kwaliteit. Probeer plug-ins te vermijden die veel scripts en stijlen laden of veel database query’s genereren.

4. De noodzakelijke plugins  up-to-date houden

Kijk ook even op het bericht “welke plugins vertragen mijn website?”

5. Minimaliseer het aantal JavaScript- en CSS-bestanden

Als uw website veel JavaScript- en CSS-bestanden bevat, leidt dit tot een groot aantal HTTP-aanvragen wanneer uw website bezoekers toegang willen tot bepaalde bestanden. Deze verzoeken worden individueel behandeld door de browser van de bezoeker en vertragen het werken op de website. Als u het aantal JavaScript- en CSS-bestanden vermindert, zal dit uw website ongetwijfeld versnellen. Probeer alle JavaScript in één te groeperen en doe dit ook met alle CSS-bestanden. Dit zal het totale aantal HTTP-verzoeken verminderen. Er zijn veel tools om snel HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden te verkleinen. U kunt bijvoorbeeld WillPeavy-, Script Minifier- of Grunt-tools gebruiken.

 

6. Gebruik website caching

In het geval dat veel gebruikers de pagina openen, werken servers eenmaal langzaam en hebben ze meer tijd nodig om de webpagina aan elke gebruiker te leveren. Caching is het opslaan van de huidige versie van uw website op de hosting en presentatie van deze versie totdat uw website is bijgewerkt. Dit betekent dat de webpagina niet steeds opnieuw wordt weergegeven voor elke gebruiker. De gecachte webpagina hoeft niet telkens database-request te verzenden.

Je kunt de volgende plug-ins gebruiken: W3 Total Cache of W3 Super Cache.

 

7. Implementeer Gzip-compressie

Gzip Compression is een effectieve manier om de grootte van bestanden te verkleinen.  Dit kun je doen met behulp van deze plugin: enable-gzip-compression Wat doet het precies? Het minimaliseert de HTTP-aanvragen en vermindert het aantal.

8. Diversen 

Nu nog wat technischer:

Beperk de grootte van je pagina’s, gebruik Google AMP, houd je software up-to-date, check je links, host geen video in je eigen site, gebruik CSS minification, optimaliseer je database, stel je favicon goed in, controleer je error-pagina’s, gebruik geen @import en gebruik een Content Delivery Network (CDN)**

 

* Een andere manier om de afbeeldingbestanden te verkleinen, is door gebruik te maken van de HTML-responsieve afbeeldingen <secret> en <size> attributen die de afbeeldingsgrootte aanpassen op basis van gebruikersweergave-eigenschappen.

 

**CDN is een netwerk voor content-levering. Het is een set webservers verdeeld over verschillende geografische locaties die web-content leveren aan eindgebruikers. Wanneer je de website op één server host, worden alle gebruikersverzoeken naar dezelfde hardware verzonden. Om deze reden neemt de tijd die nodig is om elk verzoek te verwerken toe. Met CDN werken meerdere verzoeken parallel en dus sneller.