In 15 minuten verander je je dag ☀️ [ en je takenlijst ]

(1 minuut lezen)

🛎️ De tip van vandaag: stop slepende taken met één worstelronde van 15 minuten.

Je kent het vast wel; Van die kleine slepende taken die maar op je lijstje blijven staan. Op een takenlijst lijken alle items even belangrijk en tijdrovend. Maar dat zijn ze niet. Eigenlijk zijn er tal van taken die daar gewoon geparkeerd staan, en niet voor eventjes, nee, lang geparkeerd – kleine dingen waar je geen zin in hebt. Voor die taken is de takenlijst zelf een uitstel-middel, een parkeerplaats voor lang parkeren.

Hier is een manier om die kleine lang-parkeer-taken weg te werken: Stel een timer in op 15 minuten en ga er voor. Sla een flinke deuk in die taken. 💪 💪🏽 💪🏿 Maak er een wedstrijdje van. Kijk wat je kunt doorstrepen. Markeer als “Follow-up” de relaties, die je nog weer een keer gaat benaderen,  “Omcirkel” terug naar dat project waar je geen interesse meer in hebt, maar dat je moet aanpakken. “Denk aan” dit of dat of het andere.

Dat is het. Je krijgt aardig wat gedaan in elke dag even 15 minuten en het je maakt je hoofd vrij om te focussen op de meer complexe taken die overblijven.

📚 meer handige info om je productiviteit te verbeteren:

Verplaats taken van de To-Do list naar de “Done” lijst.

Uit onderzoek blijkt dat het elke dag opschrijven van gedane taken, hoe klein ook, ons een goed gevoel geeft en stimulerend werkt. Meer hierover lees je hier>>

Gebruik het Eisenhower quadrant

Deze tip heb ik via twitter, Nick Huber; Een eenvoudig vierkantje dat je op een Post-it zou kunnen tekenen als reminder. Ik maak mijn to do lijst nu in verschillende kleuren aan de hand van urgentie en belangrijkheid.

 

Deel je dag anders in.

Je werkdag verdelen in werktijd en vrije tijd. Maak dagelijks een korte takenlijst. De lijst moet kort en realistisch zijn. Niet volplempen met dingen waar je toch niet aan toe komt.

Sommige items zijn concrete taken (“schrijf een blogpost”), sommige zijn wat meer open (het bedenken nieuwe blogposts, research ter verbetering van je website), en sommige waren administratief (“e-mailtriage” komt erg veel voor). Spreek met jezelf af: pas stoppen met werken als de taken zijn gedaan. Je zult ervaren dat het werken per taak en niet in tijd meer voldoening geeft. Lees meer over deze methode>>

 

Verbeter  je to-do lijst, maak en board volgens de scrum master

Maak een board, een overzicht met de doelen die je wilt bereiken. Dit is de linker kolom. Dan deel je de doelen op in actiepunten die je in de to-do kolom er naast plaats. Dan een kolom voor de maand of week waarin je een gedeelte of alle de to-do’s plaat. Enfin je plaatje maakt het sneller duidelijk:

Ga naar het artikel op Medium>>


Deze twee wekelijkse tips worden per email verzonden als je je aansluit bij mijn nieuwsbrief.   Schrijf je hier in


Hoe maak jij je dag productiever? Heb je een trucje of een tip laat het weten. Leuk als je reageert 🙂