Europese toegankelijkheidswet 2025. Is jouw website er klaar voor?

Belangrijkste punten:

  • Wat betekent de Europese toegankelijkheidswet van 2025 voor jouw website?
  • Waarom is toegankelijkheid zo belangrijk voor online succes?
  • Hoe maak je je website toegankelijker?
  • Welke hulpmiddelen en best practices zijn er?
  • Wat zijn de voordelen van een toegankelijke website?

Om je website toegankelijker te maken, kun je verschillende stappen nemen . Belangrijk om te beginnen met een goede structuur en heldere navigatie. Zorg ervoor dat je content duidelijk en overzichtelijk is georganiseerd, met duidelijke koppen en subkoppen om de leesbaarheid te vergroten.

Daarnaast moeten afbeeldingen worden voorzien van alt-tekst, zodat bezoekers met een visuele beperking ook begrijpen wat er op de afbeelding wordt weergegeven. En vergeet niet om video’s te voorzien van ondertiteling, zodat ook doven en slechthorenden de inhoud kunnen begrijpen.

Er zijn ook verschillende hulpmiddelen en best practices die je kunt gebruiken om de toegankelijkheid van je website te verbeteren. Denk hierbij aan het controleren van de kleurcontrasten, het bieden van alternatieve tekst voor linkjes, het vermijden van gebruik van alleen muisinteractie en het zorgen voor een duidelijke en leesbare typografie.

Zie de Europese toegankelijkheidswet van 2025 niet alleen als een verplichting maar ook als een kans om inclusiever te worden. Je vergroot het bereik van je website en toont dat je waarde hecht aan de behoeften van alle gebruikers.

Wat is de Europese toegankelijkheidswet van 2025?

De Europese toegankelijkheidswet van 2025 moet websites en apps toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Gelijke kansen en meer digitale inclusie.

De wet heeft specifieke eisen voor toegankelijkheid. Bijvoorbeeld:

  • Alternatieve tekstbeschrijvingen voor afbeeldingen, voor blinden en slechtzienden.
  • Duidelijke navigatie, voor mensen met motorische beperkingen.
  • Ondertiteling en gebarentolken voor video’s, voor doven en slechthorenden.

Organisaties in de Europese Unie moeten deze eisen volgen. Zo wordt de digitale wereld toegankelijker voor iedereen.

Sluit niemand buiten

Je wilt niemand uitsluiten. Zorg dat je website toegankelijk is ook voor mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking. 

Betere gebruikerservaring voor iedereen

“Toegankelijkheid is niet alleen belangrijk voor mensen met beperkingen, maar voor iedereen. Het maakt websites en applicaties beter bruikbaar en begrijpelijker voor alle gebruikers.”

Of het nu om een webshop, nieuwswebsite of overheidsinstantie gaat, toegankelijkheid maakt dat elke bezoeker een prettige gebruikers-ervaring heeft.

Webtoegankelijkheid uitgelegd

Om webtoegankelijkheid te begrijpen, moet je even opnieuw naar je website kijken, vanuit verschillende invalshoeken. Er zijn meerdere invalshoeken. Noem het aspecten.

De vier belangrijkste aspecten zijn:

  1. Perceptie: Je website moet op meerdere manieren toegankelijk zijn. Zo kunnen mensen met visuele, auditieve of motorische beperkingen er ook bij.
  2. Bedienbaarheid: De navigatie moet makkelijk te gebruiken zijn. Dit helpt mensen met motorische of cognitieve beperkingen.
  3. Begrijpelijkheid: De informatie op je website moet duidelijk zijn. Zo begrijpen alle bezoekers de informatie.
  4. Robuustheid: Je website moet werken met verschillende technologieën. Zo is hij toegankelijk voor iedereen.

Deze 4 toegankelijkheids aspecten maken je website toegankelijk voor iedereen. Door deze richtlijnen toe te passen, maak je je bedrijf en online aanwezigheid toegankelijker voor meer mensen.

AspectenOmschrijving
PerceptieContent moet op verschillende manieren worden aangeboden.
BedienbaarheidNavigatie moet gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen zijn.
BegrijpelijkheidContent moet duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn.
RobuustheidWebsite moet compatibel zijn met verschillende technologieën.

Voordelen van een toegankelijke website

Een website die voldoet aan toegankelijkheidseisen heeft veel voordelen. Er is meer impact dan een betere gebruikerservaring. Je vindbaarheid in zoekmachines ekrijgt een boost en je vergroot je kans op een overheidsopdracht (als dat je ambitie is). 

Verbeterde vindbaarheid en SEO

Toegankelijkheid is belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie (SEO). Een goed toegankelijke website helpt zoekmachines de inhoud te begrijpen en te indexeren. Dit maakt je website meer vindbaar in zoekresultaten, waardoor je meer klanten kunt aantrekken.

Nalevingsbonus voor overheidsopdrachten

Heel veel overheidsorganisaties vragen dat bedrijven hun websites toegankelijk maken. Als je dat doet, kun je soms een nalevingsbonus krijgen. Dit geeft je een voorsprong deel bij verkrijgen van een overheidsopdracht.

Check. Hoe toegankelijk is mijn website?

Om je website te verbeteren, moet je eerst weten hoe het er voor staat. Met toegankelijkheidschecks en toegankelijkheidsaudits weet je wat nodig is om je website te verbeteren.

Toegankelijkheidscontroles

Een toegankelijkheidscontrole geeft een snelle beoordeling van de toegankelijkheid. Gebruik gratis online tools zoals WAVE of Lighthouse. Je scant je website en krijgt suggesties voor wat verbeterd moet worden.

Toegankelijkheidsaudits

Met een toegankelijkheidsaudit krijg je een diepgaand inzicht. Een expert beoordeelt je website volgens de WCAG. De audit legt mogelijke problemen bloot en met tips kun je je website toegankelijker te maken.

Veelvoorkomende toegankelijkheidsproblemen

Veel websites hebben nog steeds hindernissen voor mensen met een beperking. Om te voldoen aan de Europese toegankelijkheidswet en moeten we die hindernissen uit de weg ruimen en een goede ervaring bieden voor iedereen.

Visuele beperkingen

Ja, we hebben het over de plaatjes. Bezoekers met een visuele beperking zien dus geen plaatjes, duh, lekker logisch. De screen-reader leest de website voor en wil graag een omschrijving voorlezen van wat er op het plaatjes staat. Bij heel veel websites ontbreken aan de zogenaamde alt-tekst bij de afbeeldingen. Een bezoeker met eden visuele beperking wil graag weten wat er op het plaatje staat. En, vergeet niet dat veel mensen in hun browser de plaatjes UIT hebben staan. Dus begin vanfdaag nog met alle afbeeldingen van een omschrijving te voorzien. Dan ben je al een mooi eind op weg. 

[Meer over visuele beperkingen volgt in een later artikelen. Zodra gereed komt hier een link.]

Motorische beperkingen

Mensen met motorische beperkingen hebben ook problemen met het bedienen van knoppen en links. Ingewikkelde menusystemen en kleine klikzones maken het hun moeilijk. Een heldere lauout en grote knoppen zijn beden oplossing.

Accessibility

Toegankelijkheid, of accessibility, betekent dat websites en apps makkelijk zijn voor iedereen. Dit geldt voor mensen met verschillende beperkingen. De Europese toegankelijkheidswet van 2025 zet strenge eisen. Organisaties moeten hun online content makkelijker maken.

Door toegankelijk te zijn, zorgt u ervoor dat iedereen je website kan gebruiken. Dit verbetert de gebruikerservaring en de vindbaarheid en SEO een boost.

“Toegankelijkheid is essentieel voor het creëren van een inclusieve online wereld, waar iedereen gelijke kansen heeft om informatie te consumeren en diensten te gebruiken.”

Om de toegankelijkheid van je site te checken, zijn er toegankelijkheidscontroles en audits. Deze helpen bij het scannen van problemen.

Stapsgewijze aanpak voor toegankelijkheid

Om je website toegankelijker te maken, is een stapsgewijze aanpak nodig. Begin met het maken van toegankelijke content.

Toegankelijke content

Begin met het toevoegen van alternatieve tekstbeschrijvingen voor afbeeldingen. Dit helpt gebruikers met visuele beperkingen de inhoud te begrijpen. Gebruik ook eenvoudige taal om je content toegankelijk te maken voor meer mensen. De Yoast applicatie helpt je erbij.

Toegankelijke navigatie

Een gebruiksvriendelijke navigatie is heel belangrijk. Zorg dat bezoekers met verschillende beperkingen makkelijk door je site kunnen navigeren. Denk aan duidelijke menustructuren en focusaanduidingen voor toetsenbordgebruikers.

Door je website stapsgewijs toegankelijker te maken, verbeter je de ervaring voor alle bezoekers. Dit kan ook je website zoekresultaten en kansen op overheidscontracten verbeteren.

Tools en resources voor toegankelijkheid

Wil je jouw website toegankelijker maken? Er zijn veel tools en resources die je kunnen helpen. Je vindt browserextensies en online toegankelijksheidscheckers. Elk heeft zijn eigen voordelen.

Handige browserextensies

Browserextensies laten je direct zien hoe toegankelijk je website is. Ze checken je pagina’s en geven tips voor verbetering. Bijvoorbeeld, ze kunnen aantonen of je alt-teksten ontbreekt of of je kleuren niet goed contrasteren. Populaire opties zijn:

Online toegankelijksheidscheckers

Wil je een diepgaande analyse van je website? Online tools bieden een uitgebreide audit en een gedetailleerd rapport. Ze checken je website tegen de WCAG en geven tips voor verbetering.

3 Online toegankelijksheidscheckers zijn:

  1. Siteimprove Accessibility Checker
  2. Monsido Accessibility Checker
  3. TotalValidator

Met deze tools en resources kun je jouw website toegankelijker maken voor iedereen. Je vergroot het bereik en verbetert de gebruikerservaring voor je bezoekers.

Richtlijnen en best practices

Om je website toegankelijker te maken, volg je de richtlijnen en best practices. Denk aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze internationale standaarden geven duidelijke criteria voor toegankelijke digitale inhoud. Zo voldoet je website aan de Europese toegankelijkheidswet.

De -richtlijnen zijn simpel: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Ze geven aanwijzingen over alternatieve teksten, leesbare lettertypes, duidelijke navigatie en compatibiliteit. Door deze aan te passen, maak je je website toegankelijk voor iedereen.

Naast de -richtlijnen zijn er nog meer. Test je website op verschillende apparaten. Zo zorg je dat je website voor iedereen werkt, ongeacht hun mogelijkheden of beperkingen.

FAQ

De Europese toegankelijkheidswet van 2025 maakt websites en apps toegankelijker voor mensen met beperkingen. Organisaties moeten nu specifieke eisen volgen. Denk aan het bieden van alternatieve tekst voor afbeeldingen en duidelijke navigatie.

Toegankelijkheid maakt je website toegankelijker voor meer mensen. Het vergroot je doelgroep, inclusief mensen met beperkingen. Ook zorgt het voor een betere ervaring voor iedereen.

De kernprincipes zijn perceptie, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid. Deze principes zijn belangrijk voor de Europese toegankelijkheidswet.

Een toegankelijke website is beter vindbaar in zoekmachines. Het kan je ook helpen bij overheidsopdrachten, maar belangrijkste is dat je een goede indruk maakt, je reputie verbetert

Je kunt de toegankelijkheid beoordelen met toegankelijkheids tests. Gebruik online tools of een expert voor een diepgaande audit.

Het ontbreken van alt-tekst voor afbeeldingen en onduidelijke navigatie. 

Accessibility betekent dat websites en apps toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De Europese toegankelijkheidswet zijn richtlijnen.

Begin met toegankelijke content, zoals alternatieve tekst voor afbeeldingen. Maak je navigatie ook gebruiksvriendelijk, zodat iedereen gemakkelijk door je site kan navigeren.

Er zijn handige browserextensies en online toegankelijksheidscheckers. Deze helpen je om je website toegankelijker te maken.

Volg de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) voor toegankelijke digitale inhoud. Deze internationale standaarden helpen je om aan de Europese toegankelijkheidswet te voldoen.

this post does not exists in English yet

Blijf verbeteren

Bespaar tijd en verbeter je inkomsten met AI tools. Gratis direct-inzetbare tips, in je mailbox.

Eén email, twee keer per maand, maximaal.
Je mailadres bewaren we alleen voor dat doel.