Hou de slug, URL-staart netjes.

slug, url

Het netjes en leesbaar houden van de URL-slug is van groot belang als je de gebruikerservaring wilt verbeteren en je site wilt optimaliseren voor zoekmachines.

In dit artikel:
– Waarom belangrijk
– Wat is een URL-slug eigenlijk?
– Hoe verander ik een slug?

– Waarom belangrijk

 1. Betere gebruik-ervaring
  een duidelijke en leesbare URL-slug helpt gebruikers begrijpen wat ze op de pagina kunnen verwachten voordat ze deze zelfs maar bezoeken. Deze duidelijkheid kan de kans op klikken vergroten wanneer de URL wordt gedeeld op sociale media, e-mails of andere websites. Het maakt de URL gemakkelijker te lezen en te onthouden, wat vooral handig is als iemand deze rechtstreeks in zijn browser wil typen.
 2. Betere SEO
  Zoekmachines zoals Google gebruiken de woorden in uw URL-slug om de inhoud van uw pagina te begrijpen. Een goed gemaakte slug die relevante trefwoorden bevat, geeft je SEO een boost. Stem je woorden in de slug af op de zoekwoorden van je doelgroep. Dit helpt bij je ranking.
 3. Makkelijk delen van links
  Een nette en beschrijvende URL-slug kan je link geschikter maken om te delen. Wanneer de URL duidelijk aangeeft waar de pagina over gaat, is de kans groter dat mensen deze als bron vermelden in hun artikel, waardoor de geloofwaardigheid en het bereik van je content worden vergroot.
 4. Betere gegevenstracking
  schone URL’s maken het gemakkelijker om de prestaties van specifieke pagina’s bij te houden via analyse tools. Wanneer elke URL beschrijvend en uniek is, kun je snel zien welke pagina’s goed presteren en waarom. Het is snel duidelijk waar je actie op kunt nemen. Strategieën verfijnen en slecht presterende pagina’s verbeteren.
 5. Klaar voor de toekomst
  URL-slugs die netjes en logisch zijn, blijven langer relevant. Eén keer goed, blijft goed. Wijzigen van URL’s is nooit fijn. Dan moet je omleidingen instellen, met kans op fouten. Een gebroken link is een gemiste bezoeker en SEO schade. 🙁

Goede URL-slugs zijn zowel leesbaar als relevant voor de inhoud van de pagina of bericht, van invloed op de gebruikerservaring en belangrijk voor de vindbaarheid van je website.

– Wat is een URL-slug eigenlijk?

Een URL-slug is het deel van een URL dat specifiek de pagina of het bericht identificeert waar de link naar toe leidt. Het komt direct na de domeinnaam en eventuele mappenstructuur. Een URL-slug is meestal een paar woorden lang, gescheiden door koppeltekens Bijvoorbeeld, in de URL van de contact pagina van deze website is https://designlab.nl/contact is “contact” de slug.

– Hoe verander ik een slug?

this post also exists in English

Blijf verbeteren

Bespaar tijd en verbeter je inkomsten met AI tools. Gratis direct-inzetbare tips, in je mailbox.

Eén email, twee keer per maand, maximaal.
Je mailadres bewaren we alleen voor dat doel.